De Veder Methode levert een positieve bijdrage aan het gedrag en de stemming van ouderen met dementie, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Ook voor verzorgenden heeft de methode voordelen: het toepassen geeft plezier en de wederkerigheid in het contact bevordert de arbeidssatisfactie.


In dit rapport in boekvorm kunt u de resultaten lezen van het onderzoek naar de Veder Methode in de psychogeriatrische zorg.

Prijs: € 22,50 (excl. €5,- verzendkosten)

Bestel via het contactformulier.

Onderzocht zijn huiskamervoorstellingen uitgevoerd door spelers van Veder èn door zorgmedewerkers die in de Veder Methode getraind zijn. Een huiskamervoorstelling is een interactieve groepsactiviteit waarin bewoners van verzorgings- of verpleeghuizen worden uitgenodigd tot contact. Daarnaast vond onderzoek plaats naar arbeidssatisfactie in focusgroepen met medewerkers. Het onderzoek werd uitgevoerd door Marijke van Haeften-van Dijk en begeleid door Prof. Dr. R.M. Dröes (Alzheimer Centrum van het VUmc) en Ass. Prof. Dr. J.C.M. van Weert (Amsterdam School of Communication Research, ASCoR). Met een geldprijs toegekend door de Stichting Hofje Codde van Beresteyn werd een korte film gemaakt waarin de resultaten van het onderzoeken geïllustreerd worden aan de hand van fragmenten uit huiskamervoorstellingen. Deze film kunt u hieronder bekijken.

Prof. Dr. R.M. Dröes in de film:
“Het feit dat er bij deze methode zoveel effecten te zien zijn is opvallend. Want je ziet bij de mensen die de Veder Methode gevolgd hebben, dus naar de voorstelling zijn geweest, dat ze daarna ook nog herinneringen ophalen, sociale contacten hebben, dat ze alerter zijn, en dat blijft dus ook nog zeker twee uur daarna. Dat is wel speciaal.”

Lees hier een samenvatting van het onderzoeksrapport Evaluatie van de Veder Methode; theater als contactmethode in de psychogeriatrische zorg (PDF).

Lees hier het volledige onderzoekrapport Evaluatie van de Veder Methode; theater als contactmethode in de psychogeriatrische zorg (PDF),
of bestel het in gedrukte vorm via onze webshop.