Doelstellingen tot 2025

Ontwikkeling van de Veder Methode van 2008 t/m 2025

Vorig jaar (2021) is de Veder Methode opgenomen in het curriculum van ROC Friese Poort in Drachten.
Daarmee is een belangrijke 1e stap gezet naar het uiteindelijke doel om de methode te integreren in de langdurende zorg.
Deze transitie wordt in 2025 afgerond. De gemiddelde transitie duurt 17 jaar waarbij onderzocht is dat 20 % de eindstreep behaalt.

Lees meer

De organisatie

De medewerkers van Stichting Veder zijn van vele markten thuis. De meesten hebben na een afgeronde studie zelf in de zorg gewerkt. Daarnaast hebben zij een acteeropleiding afgerond of zich gespecialiseerd in het geven van trainingen.

Lees meer

Visie en missie

Wederkerig contact is voor ieder mens belangrijk. Veder heeft een methode ontwikkeld om contact te maken met mensen met wie dat vaak moeilijk lukt. Bijvoorbeeld mensen met geheugenproblemen, een verstandelijke beperking of een psychische aandoening.

Lees meer

Oprichting

Stichting Veder is geboren uit het verlangen om het anders te doen. Oprichter Maria Westra merkte tijdens haar werk als verpleegkundige dat er in de zorg vaak nauwelijks tijd is voor écht contact. Daar wilde ze een bijdrage aan leveren.

Lees meer

Onze opdrachtgevers

Onze opdrachtgevers komen uit heel Nederland. Het zijn niet alleen zorg- en verpleeghuizen, maar ook ggz-instellingen, organisaties voor mensen met een verstandelijke beperking, Alzheimer Cafés, theaterfestivals en zorgverzekeraars. 


AmstaCordaan De_Friese_WoudenGGZ Noord Holland Noord LunetzorgOmring OsiraPalet ArchipelValkenhof VrijwaardWilgaerden Zorggroep Tellenscarint reggelandhilverzorg nieuwwoonzorggroep-samenherbergier

Lees meer

Sponsors & partners

Stichting Veder werkt graag samen met organisaties en bedrijven die haar financieel willen steunen. Mede dankzij hen kunnen steeds meer ouderen met geheugenproblemen profiteren van de Veder Methode.

Lees meer

Ambassadeurs

In dit filmpje legt Foppe de Haan uit waar de kernwaarden van Veder (kwetsbaarheid, kunst, kracht en kunde) voor staan en waarom hij ze onderschrijft.

Voetbaltrainer Foppe de Haan is sinds 2013 Veder ambassadeur. De connectie met Foppe de Haan en Veder ligt in de toepassing van de vijf F-en die hij ontwikkelde voor het team Jong Oranje waarmee hij in 2006 het Europees Jeugdkampioenschap won.

De vijf F-en staan voor:

  • Feeling. Gevoel is de basis van je presteren.
  • Functie. Ieder heeft zijn eigen functie in het team, richt je vooral op dat waar je goed in bent
  • Future. Denk toekomstgericht, ga je voor de overwinning of het individuele doelpunt?
  • Feedback. Leer met elkaar door eerlijk uit te spreken wat goed en wat minder goed gaat. Doe dit wel binnenskamers, ga niet ‘zwarte pieten’ in de buitenwereld.
  • Fun. Plezier hebben in wat je doet is essentieel.

Van 2007 tot aan zijn overlijden in 2012 was dichter, schrijver en psychiater Rutger Kopland ambassadeur van Stichting Veder.
Gevraagd naar de reden zei hij ooit kort en bondig: “Omdat ik het een sympathieke club vind.”

ambassadeurs

Volgens Kopland, die zelf aan ernstige depressies leed, had poëzie een helende werking op mensen. Hij sprak over de “helende werking van woorden”. In 2010 schonk hij Veder het gedicht Laag, laat licht.

laag licht
er is wel eens zo'n avond
dat over het gras in de tuin
het mooiste licht strijkt
dat er is:
laat laag licht
en dat ik denk:
dit was het dus en het
komt nooit meer terug -
maar wat geeft het

Rutger Kopland