Nieuws

Scholingsprogramma voor ROC's en HBOV's gestart

Theater Veder is in 2021 een scholingsprogramma gestart met 7 ROC's en HBO-V's. Dit traject geldt als een pilot voor internationalisering in samenwerking met een Erasmusproject. In het kader daarvan hebben we een eerste training gegeven per Zoom. Zie hier de reactie van de opdrachtgever: 

"Ik vond de les van Theater Veder erg leuk en inspirerend, een aanvulling op de lessen die door ons als docenten wordt gegeven. Jullie zijn zo goed in staat om te laten ervaren wat de Veder Methode doet in het contact met elkaar. En dat lukte zelfs heel goed online in een Zoom meeting! Super dus!"- Petra Boersma/ Docent/ Onderzoeker lectoraat Gezondheid en Welzijn van kwetsbare ouderen

 

Nieuwsbrief december 2020

Lees hier onze nieuwbrief van december 2020. 

Aan de hand van onze 4 kernwaarden; Kwetsbaarheid, Kracht, Kunde en Kunst brengen wij jou op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over 15 jaar Theater Veder, de visie van de Veder Methode ten tijde van corona, Veder Internationaal, de implementatie van de Veder Methode binnen scholingsinstituten en de scriptie van Linde Schumacher student theaterwetenschap. 

 

Uitnodiging 15 jaar Theater Veder

21 December tijdens de kortste dag van het jaar werd Theater Veder opgericht. De missie van de stichting werd opgetekend om een bijdrage te leveren aan de bevordering van sociale cohesie: 

'Het doorbreken van sociaal isolement door middel van het maken van contact en verbinding'. 

Om deze mijlpaal te vieren ben je uitgenodigd middels het lopen van het labyrint waarvan de eerste steen om 15:00 uur gelegd zal worden door dr. Selma Sevenhuijsen (ex bestuurslid en expert in labyrintwerk). Zij was samen met de penningmeester (Fokko Kuik) aanwezig tijdens de oprichting van de stichting. 

Het labyrint bestaat uit spiraalachtige lussen rondom een middelpunt. Het lopen van een labyrint kan een diepgaande invloed hebben op de hart- en zielsbelevingen. Voor meer informatie zie www.labyrintwerk.nl

Bekijk hier de officiële uitnodiging voor meer informatie. 

Voorstelling 'Prettig Treffen' met als thema ouderenmishandeling

In samenwerking met de gemeente Amsterdam en welzijnsorganisatie Combiwel begeleidde Theater Veder een dag waarop het thema ‘ouderenmishandeling’ aandacht kreeg.
Middels zang, herkenbare scene’s en de wijkagent werd het publiek geïnformeerd. Middels een interactieve nabespreking werd het thema uitgediept.
 
De reactie na afloop was lovend:

"De gasten hebben genoten, muziek heeft een hele hoop vreugde en saamhorigheid gebracht. 

Het was indrukwekkend om te zien hoe veel impact toneel heeft op deze doelgroep en de manier waarop julie dat gebracht hebben. Het ontroerde mij om te zien dat het publiek mee zong aan het einde van de voorstelling, dit was prachtig! Al met al complimenten voor de uitvoering, de tweede voorstelling had wat ons betreft een duidelijke boodschap en een zeer fijne muzikale sfeer. "- welzijnsorganisatie Combiwel

 

 
 

Nieuwsbrief oktober 2020

Theater Veder ontwikkelt door.

Het Vederkernteam werkt aan eenduidigheid van visie en een nieuwe groep is gestart, waarbij de Veder Methode coronaproof wordt overgedragen. Dit en meer nieuws kun je lezen in onze nieuwsbrief van oktober 2020. Klik hier om de nieuwsbrief te lezen.

 

Enthousiaste reacties na de voorstelling

Voor het eerst sinds corona hebben Annabel Helberg en Maria Westra de voorstelling voor ouderen met dementie gespeeld in de Amstelring. Daarbij werd op een passende manier aandacht besteed aan de coronasituatie.
De activiteitenbegeleidster schreef na afloop: "Wat was het fijn om jullie vanmorgen te ontvangen!
Met veel aandacht maakten jullie contact met iedere bewoner stuk voor stuk. Met name het contact en de verbinding die ontstaat is heel waardevol. Aandacht en de tijd nemen is heel kostbaar, zeker voor ouderen die zich vaak alleen voelen en of niet gezien."
 
Lees hier haar uitgebreide reactie. 

Lees meer

Nieuwsbrief juli 2020

In onze nieuwsbrief van juli 2020 blikken wij door middel van filmregistraties terug op projecten voor en ten tijde van corona. Met speciale dank aan zorgorganisatie HilverZorg voor de medewerking bij het maken van de filmregistratie van het project 'Ouderen voor Ouderen'.

Interview met onze huisdichter: Klaas Hofman

I' d forever talk to you

but soon my words

they would turn into a meaningless ring  - Bob Dylan.

Klaas Hofman wordt de huisdichter van Veder genoemd. Regelmatig stuurt hij poëzie naar Theater Veder, die hij zelf van een ondertekst voorziet. Uit onderzoek is gebleken dat poëzietherapie  helpt bij de verwerking van verlies en het contact te onderhouden met het leven. Marcoen(2010) heeft een artikel gewijd aan de heilzame werking van poëzie bij ouderen. De communicatie met anderen, ook met andere generaties, wordt bevorderd en daarom is poëzie een middel en een wezenlijk onderdeel dat bij de uitvoer van de Veder Methode gebruikt wordt. Met die reden was Rutger Kopland tot 2011 betrokken als ambassadeur van Theater Veder.

Wij hebben Klaas Hofman gevraagd wat poëzie voor hem betekent en wat poëzie voor hem betekent ten tijde van corona.  

Lees meer

Bruisplek Eindhoven digitaal

Ook al kunnen wij elkaar niet persoonlijk ontmoeten op de bruisplekken. Wij kunnen elkaar nog altijd inspireren via de digitale weg. Eind april vond de eerste digitale bruisplek plaats voor de vrijwilligers van De Archipel in Eindhoven. 

Digitale Bruisplek Eindhoven deelnemer

Bezoek congres 20 jaar Alzheimer Curaçao

Eind maart (2020)  bezocht Maria Westra, in Willemstad het congres ter ere van het 20 jarig bestaan van Stichting Alzheimer Curaçao. Zij gaf daar een lezing en een workshop.  Het vooronderzoek (2019) om de Veder Methode ook op de Cariben en in Suriname onder de aandacht te brengen resulteerde in de uitnodiging voor dit congres. Met name de taal en de gemeenschappelijke achtergrond geeft veel mogelijkheden. In maart startte Westra met een pilot op St. Maarten in samenwerking met de Alzheimervereniging in het White Yellow Cross Center. De Veder Methode wordt voor de Cariben verder ontwikkeld binnen de mogelijkheden van de Coronamaatregelen.

 

Congres Curaçao 2020 deelnemersBespreking op Cariben 2020