Nieuws

Nieuwsbrief oktober 2020

Theater Veder ontwikkelt door.

Het Vederkernteam werkt aan eenduidigheid van visie en een nieuwe groep is gestart, waarbij de Veder Methode coronaproof wordt overgedragen. Dit en meer nieuws kun je lezen in onze nieuwsbrief van oktober 2020. Klik hier om de nieuwsbrief te lezen.

 

Enthousiaste reacties na de voorstelling

Voor het eerst sinds corona hebben Annabel Helberg en Maria Westra de voorstelling voor ouderen met dementie gespeeld in de Amstelring. Daarbij werd op een passende manier aandacht besteed aan de coronasituatie.
De activiteitenbegeleidster schreef na afloop: "Wat was het fijn om jullie vanmorgen te ontvangen!
Met veel aandacht maakten jullie contact met iedere bewoner stuk voor stuk. Met name het contact en de verbinding die ontstaat is heel waardevol. Aandacht en de tijd nemen is heel kostbaar, zeker voor ouderen die zich vaak alleen voelen en of niet gezien."
 
Lees hier haar uitgebreide reactie. 

Lees meer

Nieuwsbrief juli 2020

In onze nieuwsbrief van juli 2020 blikken wij door middel van filmregistraties terug op projecten voor en ten tijde van corona. Met speciale dank aan zorgorganisatie HilverZorg voor de medewerking bij het maken van de filmregistratie van het project 'Ouderen voor Ouderen'.

Interview met onze huisdichter: Klaas Hofman

I' d forever talk to you

but soon my words

they would turn into a meaningless ring  - Bob Dylan.

Klaas Hofman wordt de huisdichter van Veder genoemd. Regelmatig stuurt hij poëzie naar Theater Veder, die hij zelf van een ondertekst voorziet. Uit onderzoek is gebleken dat poëzietherapie  helpt bij de verwerking van verlies en het contact te onderhouden met het leven. Marcoen(2010) heeft een artikel gewijd aan de heilzame werking van poëzie bij ouderen. De communicatie met anderen, ook met andere generaties, wordt bevorderd en daarom is poëzie een middel en een wezenlijk onderdeel dat bij de uitvoer van de Veder Methode gebruikt wordt. Met die reden was Rutger Kopland tot 2011 betrokken als ambassadeur van Theater Veder.

Wij hebben Klaas Hofman gevraagd wat poëzie voor hem betekent en wat poëzie voor hem betekent ten tijde van corona.  

Lees meer

Bruisplek Eindhoven digitaal

Ook al kunnen wij elkaar niet persoonlijk ontmoeten op de bruisplekken. Wij kunnen elkaar nog altijd inspireren via de digitale weg. Eind april vond de eerste digitale bruisplek plaats voor de vrijwilligers van De Archipel in Eindhoven. 

Digitale Bruisplek Eindhoven deelnemer

Bezoek congres 20 jaar Alzheimer Curaçao

Eind maart (2020)  bezocht Maria Westra, in Willemstad het congres ter ere van het 20 jarig bestaan van Stichting Alzheimer Curaçao. Zij gaf daar een lezing en een workshop.  Het vooronderzoek (2019) om de Veder Methode ook op de Cariben en in Suriname onder de aandacht te brengen resulteerde in de uitnodiging voor dit congres. Met name de taal en de gemeenschappelijke achtergrond geeft veel mogelijkheden. In maart startte Westra met een pilot op St. Maarten in samenwerking met de Alzheimervereniging in het White Yellow Cross Center. De Veder Methode wordt voor de Cariben verder ontwikkeld binnen de mogelijkheden van de Coronamaatregelen.

 

Congres Curaçao 2020 deelnemersBespreking op Cariben 2020

 

Nieuwsbrief april 2020

Wij houden u graag op de hoogte via onze website en onze nieuwsbrief. Via deze link kunt u onze laatste nieuwsbrief van april 2020 lezen. Mocht u interesse hebben in het ontvangen van de nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Foto: Hannie Achterstraat

Training Hogeschool Inholland

In samenwerking met HBOV Hogeschool Inholland wordt momenteel gewerkt aan een handboek speciaal voor docenten. Aanvullend werd er voor de studenten een training in de Veder Methode gegeven.

Lees meer

Samenwerking met Vlaamse Open Doek

In 2019 is Theater Veder een samenwerking gestart met de organisatie Open Doek in België. Zij zijn een koepelorganisatie voor amateurtheater in Vlaanderen en Brussel. In het kader van het project Ouderen voor Ouderen is Open Doek vorig jaar gestart met de implementatie van de Veder Methode en de opleiding van 36 amateurspelers. Bekijk hier de door hen gemaakte filmregistratie over de Veder Methode tijdens hun bezoek aan het Ouderen voor Ouderenproject in Nederland. 

 Meriant en Open Doek 2019

Bloemrijke Poëzie

Theater Veder is ten tijde van corona gestart met het project 'Bloemrijke Poëzie'. Zodra de pilot doorlopen is zal aanvullende informatie volgen. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERABloemrijke Poëzie overdracht bloemen