Actueel

Nieuwsbrief maart 2022

logo veder

Lees hier onze nieuwsbrief van maart 2022.

Aan de hand van onze vier kernwaarden; Kwetsbaarheid, Kracht, Kunde en Kunst brengen wij jou op de hoogte van de laatste ontwikkelingen waaronder: Veder ten tijde van Corona, de ontwikkeling van ons digitale programma, en de internationale verbindingen die Veder opbouwt.

English newsletter October 2021

hi marieke

You may read the English version our October 2021 newsletter here .

Based on our four core values, we will inform you of Theater Veder's latest developments. These include: Veder at the time of Corona, the development of our digital program, and the international connections that Veder is building.

Nieuwsbrief december 2021

Lees hier onze nieuwsbrief van december 2021. 

Aan de hand van onze 4 kernwaarden; Kwetsbaarheid, Kracht, Kunde en Kunst brengen wij jou op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Het gaat over onze recente voorstellingen; over ouderen mishandeling, de ontwikkeling van Veder's internationale connecties, recente scholings- en certificeringstrajecten, en 16 jaar Veder.

 

Nieuwsbrief oktober 2021

hi marieke

Lees hier onze nieuwsbrief van oktober 2021.

Aan de hand van onze vier kernwaarden; Kwetsbaarheid, Kracht, Kunde en Kunst brengen wij jou op de hoogte van de laatste ontwikkelingen waaronder: Veder ten tijde van Corona, de ontwikkeling van ons digitale programma, en de internationale verbindingen die Veder opbouwt.

Nieuwsbrief maart 2021

WhatsApp Image 2021 03 25 at 14.00.01 2

Lees hier onze nieuwsbrief van maart 2021.

Aan de hand van onze vier kernwaarden; Kwetsbaarheid, Kracht, Kunde en Kunst brengen wij jou op de hoogte van de laatste ontwikkelingen waaronder: de visie van de Veder Methode ten tijde van corona, de implementatie van de Veder Methode binnen scholingsinstituten, de samenwerking met Crucial Conversations en het werk van onze nieuwe stagiaire Nelly Patist, derdejaars student Docent Theater.

 

 

Scholingsprogramma voor ROC's en HBOV's gestart

Theater Veder is in 2021 een scholingsprogramma gestart met 7 ROC's en HBO-V's. Dit traject geldt als een pilot voor internationalisering in samenwerking met een Erasmusproject. In het kader daarvan hebben we een eerste training gegeven per Zoom. Zie hier de reactie van de opdrachtgever: 

"Ik vond de les van Theater Veder erg leuk en inspirerend, een aanvulling op de lessen die door ons als docenten wordt gegeven. Jullie zijn zo goed in staat om te laten ervaren wat de Veder Methode doet in het contact met elkaar. En dat lukte zelfs heel goed online in een Zoom meeting! Super dus!"- Petra Boersma/ Docent/ Onderzoeker lectoraat Gezondheid en Welzijn van kwetsbare ouderen

 

Nieuwsbrief december 2020

Lees hier onze nieuwbrief van december 2020. 

Aan de hand van onze 4 kernwaarden; Kwetsbaarheid, Kracht, Kunde en Kunst brengen wij jou op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over 15 jaar Theater Veder, de visie van de Veder Methode ten tijde van corona, Veder Internationaal, de implementatie van de Veder Methode binnen scholingsinstituten en de scriptie van Linde Schumacher student theaterwetenschap. 

 

Uitnodiging 15 jaar Theater Veder

21 December tijdens de kortste dag van het jaar werd Theater Veder opgericht. De missie van de stichting werd opgetekend om een bijdrage te leveren aan de bevordering van sociale cohesie: 

'Het doorbreken van sociaal isolement door middel van het maken van contact en verbinding'. 

Om deze mijlpaal te vieren ben je uitgenodigd middels het lopen van het labyrint waarvan de eerste steen om 15:00 uur gelegd zal worden door dr. Selma Sevenhuijsen (ex bestuurslid en expert in labyrintwerk). Zij was samen met de penningmeester (Fokko Kuik) aanwezig tijdens de oprichting van de stichting. 

Het labyrint bestaat uit spiraalachtige lussen rondom een middelpunt. Het lopen van een labyrint kan een diepgaande invloed hebben op de hart- en zielsbelevingen. Voor meer informatie zie www.labyrintwerk.nl

Bekijk hier de officiële uitnodiging voor meer informatie. 

Voorstelling 'Prettig Treffen' met als thema ouderenmishandeling

In samenwerking met de gemeente Amsterdam en welzijnsorganisatie Combiwel begeleidde Theater Veder een dag waarop het thema ‘ouderenmishandeling’ aandacht kreeg.
Middels zang, herkenbare scene’s en de wijkagent werd het publiek geïnformeerd. Middels een interactieve nabespreking werd het thema uitgediept.
 
De reactie na afloop was lovend:

"De gasten hebben genoten, muziek heeft een hele hoop vreugde en saamhorigheid gebracht. 

Het was indrukwekkend om te zien hoe veel impact toneel heeft op deze doelgroep en de manier waarop julie dat gebracht hebben. Het ontroerde mij om te zien dat het publiek mee zong aan het einde van de voorstelling, dit was prachtig! Al met al complimenten voor de uitvoering, de tweede voorstelling had wat ons betreft een duidelijke boodschap en een zeer fijne muzikale sfeer. "- welzijnsorganisatie Combiwel

 

 
 

Nieuwsbrief oktober 2020

Theater Veder ontwikkelt door.

Het Vederkernteam werkt aan eenduidigheid van visie en een nieuwe groep is gestart, waarbij de Veder Methode coronaproof wordt overgedragen. Dit en meer nieuws kun je lezen in onze nieuwsbrief van oktober 2020. Klik hier om de nieuwsbrief te lezen.

 

Enthousiaste reacties na de voorstelling

Voor het eerst sinds corona hebben Annabel Helberg en Maria Westra de voorstelling voor ouderen met dementie gespeeld in de Amstelring. Daarbij werd op een passende manier aandacht besteed aan de coronasituatie.
De activiteitenbegeleidster schreef na afloop: "Wat was het fijn om jullie vanmorgen te ontvangen!
Met veel aandacht maakten jullie contact met iedere bewoner stuk voor stuk. Met name het contact en de verbinding die ontstaat is heel waardevol. Aandacht en de tijd nemen is heel kostbaar, zeker voor ouderen die zich vaak alleen voelen en of niet gezien."
 
Lees hier haar uitgebreide reactie. 

Lees meer

Nieuwsbrief juli 2020

In onze nieuwsbrief van juli 2020 blikken wij door middel van filmregistraties terug op projecten voor en ten tijde van corona. Met speciale dank aan zorgorganisatie HilverZorg voor de medewerking bij het maken van de filmregistratie van het project 'Ouderen voor Ouderen'.

Interview met onze huisdichter: Klaas Hofman

I' d forever talk to you

but soon my words

they would turn into a meaningless ring  - Bob Dylan.

Klaas Hofman wordt de huisdichter van Veder genoemd. Regelmatig stuurt hij poëzie naar Theater Veder, die hij zelf van een ondertekst voorziet. Uit onderzoek is gebleken dat poëzietherapie  helpt bij de verwerking van verlies en het contact te onderhouden met het leven. Marcoen(2010) heeft een artikel gewijd aan de heilzame werking van poëzie bij ouderen. De communicatie met anderen, ook met andere generaties, wordt bevorderd en daarom is poëzie een middel en een wezenlijk onderdeel dat bij de uitvoer van de Veder Methode gebruikt wordt. Met die reden was Rutger Kopland tot 2011 betrokken als ambassadeur van Theater Veder.

Wij hebben Klaas Hofman gevraagd wat poëzie voor hem betekent en wat poëzie voor hem betekent ten tijde van corona.  

Lees meer

Bruisplek Eindhoven digitaal

Ook al kunnen wij elkaar niet persoonlijk ontmoeten op de bruisplekken. Wij kunnen elkaar nog altijd inspireren via de digitale weg. Eind april vond de eerste digitale bruisplek plaats voor de vrijwilligers van De Archipel in Eindhoven. 

Digitale Bruisplek Eindhoven deelnemer

Bezoek congres 20 jaar Alzheimer Curaçao

Eind maart (2020)  bezocht Maria Westra, in Willemstad het congres ter ere van het 20 jarig bestaan van Stichting Alzheimer Curaçao. Zij gaf daar een lezing en een workshop.  Het vooronderzoek (2019) om de Veder Methode ook op de Cariben en in Suriname onder de aandacht te brengen resulteerde in de uitnodiging voor dit congres. Met name de taal en de gemeenschappelijke achtergrond geeft veel mogelijkheden. In maart startte Westra met een pilot op St. Maarten in samenwerking met de Alzheimervereniging in het White Yellow Cross Center. De Veder Methode wordt voor de Cariben verder ontwikkeld binnen de mogelijkheden van de Coronamaatregelen.

 

Congres Curaçao 2020 deelnemersBespreking op Cariben 2020

 

Nieuwsbrief april 2020

Wij houden u graag op de hoogte via onze website en onze nieuwsbrief. Via deze link kunt u onze laatste nieuwsbrief van april 2020 lezen. Mocht u interesse hebben in het ontvangen van de nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Foto: Hannie Achterstraat

Training Hogeschool Inholland

In samenwerking met HBOV Hogeschool Inholland wordt momenteel gewerkt aan een handboek speciaal voor docenten. Aanvullend werd er voor de studenten een training in de Veder Methode gegeven.

Lees meer

Samenwerking met Vlaamse Open Doek

In 2019 is Theater Veder een samenwerking gestart met de organisatie Open Doek in België. Zij zijn een koepelorganisatie voor amateurtheater in Vlaanderen en Brussel. In het kader van het project Ouderen voor Ouderen is Open Doek vorig jaar gestart met de implementatie van de Veder Methode en de opleiding van 36 amateurspelers. Bekijk hier de door hen gemaakte filmregistratie over de Veder Methode tijdens hun bezoek aan het Ouderen voor Ouderenproject in Nederland. 

 Meriant en Open Doek 2019

Bloemrijke Poëzie

Theater Veder is ten tijde van corona gestart met het project 'Bloemrijke Poëzie'. Zodra de pilot doorlopen is zal aanvullende informatie volgen. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERABloemrijke Poëzie overdracht bloemen

Theater Veder in Suriname

Theater Veder ontwikkelt door over de grens. Naast Nederland, België en de Cariben speelt Theater Veder ook in Suriname. Door op de onderstaande link te klikken krijgt u een inkijk hoe ouderen en personeel in Suriname de Vedervoorstelling beleven

Lees meer

Mantelzorg

Samen met prof. J.C.M van Weert (communicatie UVA) werd op de dag van de Mantelzorg een workshop met aanvullende huiskamervoorstellin​g gegeven in het Gasthuis te Teringen

Lees meer

Nieuwe projecten

Samen met R.O.C Dordrecht / HBOV Hogeschool Holland wordt momenteel gewerkt aan een handboek speciaal voor docenten.
 Aanvullend werd een training gegeven voor een Spaanse delegatie afkomstig van een R.O.C  Madrid waar mogelijk tot samenwerking zijn verkend.

Lees meer

Theater Veder in België

Veder Goes Bel chique ! We zijn ruim twee jaar bezig om met Opendoek, landelijk centrum voor amateurkunst in Vlaanderen een project op te starten waarbij 36 spelers opgeleid worden binnen vijf regio’s. De vijf informatie avonden hebben 60 belangstellenden opgeleverd.

Lees meer

Veder Contact Methode in het onderwijs

De promotie van Petra Boersma op de Veder Contact Methode in de 24- uurs zorg  op 13 oktober 2017, en de aanbevelingen tot het implementeren van de Veder Methode binnen het onderwijs. Momenteel zijn wij in gesprek met ROC Amsterdam, Hogeschool InHolland, Sigra en het VWS om een pilot te ontwikkelen waarbij persoonsgerichte aandacht centraal staat.    

Lees meer

'In muziek raak ik je aan' nieuwe theatervoorstelling

Onlangs speelde Theater Veder de voorstelling 'In muziek raak ik je aan' op de 'Flowdagen 2018' voor de zorgmedewerkers van Amstelring.
Een muzikale, poëtische voorstelling over de waarde en ontwikkeling van het vak.
We belichten in deze voorstelling krachtige vrouwen uit de geschiedenis van de verzorgenden en brengen de kanjers van nu voor het voetlicht.
 

Lees meer