Negen Amsterdamse jongeren zetten zich in voor zestig ouderen met dementie. Via het project ZIN werden de jongeren getraind in de Veder Methode en hebben zij een muzikale, theatrale of poëtische bijdrage geleverd aan een huiskamervoorstelling bij het Flevohuis (ZGAO), de Gooijer (Cordaan) of Czaar Peter Punt (Amsta).

ZIN is een gelegenheidssamenwerking van Blend en Theater Veder. Blend is een Amsterdams concept- en eventbureau dat tweemaal per jaar kunst en cultuur inzet om niet-alledaagse ontmoetingen tussen uiteenlopende mensen te realiseren. Blend biedt jonge, straatwijze Amsterdammers en vluchtelingen de kans om te leren en te werken in een professionele omgeving.

De huiskamertheatertour voor ouderen met dementie, gespeeld door Veder-professionals, vindt zichzelf opnieuw uit door samenspel met straatwijze jonge Amsterdammers. Tijdens de trainingsbijeenkomsten bleek al snel dat de jongeren barsten van de talenten. Zo droeg een van hen de vertaling van een lied van Beyoncé voor. Een ander vertelde een verhaal over zijn bijzondere opa. Weer een ander begeleidde de Veder zangeres met zijn gitaar bij het lied ‘Droomland’.

Onderdeel van het project was een opmaat gemaakte workshop door rapper Akwasi, over the spoken word. De jongeren leerden veel over performance, intonatie, timing en creëerden een zeer persoonlijke ‘geboorte akte’. Zij gaven elkaar eerlijke feedback. “Geen complimenten geven, je komt hier om wat te leren, je mag kritiek hebben”, zo nodigde Akwasi hen uit.

Zowel de ouderen als de jongeren beleefden de huiskamervoorstellingen als een bijzondere ontmoeting. Er werd veel geleerd over de zorg van mensen met dementie en hoe het is om oud en kwetsbaar te zijn in Nederland. Ook de samenwerking met de Veder acteurs werd als zeer positief ervaren. Dit project is vastgelegd in een film, gemaakt door Maarten Broers van Zeebenen.

Dit project is mede tot stand gebracht door de Gemeente Amsterdam Oost en RCOAK.