Thuiswonende ouderen met dementie en hun mantelzorgers worden door Theater Veder uitgenodigd deel te nemen aan de mantelzorgpilot, waarbij zij nieuwe manieren aangereikt krijgen om met elkaar contact te maken.

Zorg voor mantelzorgers
De zorg voor mensen met dementie wordt door mantelzorgers en vrijwilligers vaak als intensief omschreven. Dementie betekent het verlies van geheugen, van zelfredzaamheid, van grip op het leven. En van communicatie. Door dementie raken mensen steeds meer in zichzelf gekeerd. Vaak hebben mantelzorgers moeite om nieuwe manieren te vinden om contact te maken met hun dierbare. De Veder Methode kan hierbij nieuwe inzichten en praktische handvatten bieden.

Inhoud van de pilot
In Amsterdam Oost is in oktober een pilotproject van start gegaan. Tijdens een kort traject van twee bijeenkomsten genieten thuiswonende ouderen met dementie en hun mantelzorgers samen van muziek, poëzie en het ophalen van herinneringen, maar vooral van wederkerig contact. Op prikkelende wijze leren zij nieuwe manieren om contact met elkaar te maken. Het traject bestaat uit het samen bezoeken van een interactieve huiskamervoorstelling en vervolgens voor de mantelzorger het deelnemen aan een workshop. Dit project is opgezet in samenwerking met de Gemeente Amsterdam en brengt geen extra kosten met zich mee.

Veder Methode
Stichting Theater Veder heeft de Veder Methode ontwikkeld. Dit is een wetenschappelijk onderbouwde contactmethode waarbij ouderen met geheugenproblemen worden uitgenodigd om écht contact te maken. Theater Veder geeft onder andere interactieve voorstellingen en biedt een uitgebreid scholingsprogramma aan waarmee aan zorgverleners, mantelzorgers en vrijwilligers de methode overgedragen wordt. De methode levert een bijdrage aan het welzijn en de kwaliteit van leven van kwetsbare doelgroepen.

Interesse
Heeft u interesse in het deelnemen aan het traject? Eind januari vindt nog een huiskamervoorstelling plaats en opeenvolgend in maart de workshop. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via het contactformulier of door te bellen naar 020-7700306.