Eind oktober reisden trainee Lieke de Kock en Marieke Westra voor Veder naar Engeland voor een bezoek aan de Applied Theatre faculteit van The University of Manchester en een festival in Edinburgh (zie foto boven). Zaden werden geplant voor toekomstige samenwerking.

The University of Manchester
Theater als middel is een vakgebied dat sterk in ontwikkeling is. In Nederland wordt theater door verschillende organisaties ingezet voor sociaal maatschappelijke doeleinden. In Engeland zijn ze zo ver dat toegepast theater als academische discipline op universiteiten opgenomen is, onder de term “Applied Theatre”. Veders trainee Lieke de Kock studeerde aan deze master opleiding in Manchester af met als specialiteit drama en dementie.

Heldere structuur
Als eerste gaven we een presentatie over Theater Veder op The University of Manchester. Er was een goede opkomst, waaronder geïnteresseerde docenten en studenten van de faculteit en de manager van het Arts & Health programma van The Whitworth Art Gallery. De heldere structuur van de Veder Methode die in tien jaar is ontwikkeld sprak de aanwezigen het meeste aan. Veel projecten waarbij theater als middel wordt ingezet zijn slechts korte momenten van inspiratie en creativiteit zonder vervolg. Daarnaast vertelden we hoe de samenwerking met de wetenschap heeft bijgedragen om aan te tonen dat de methode daadwerkelijk effect heeft. Uiteraard is dit ook waar de faculteit drama in Manchester naar streeft en zij waren geïnteresseerd in de samenwerking van Veder met de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Met Amanda Redvers Rowe van Collective Encounters, een theatergezelschap in Liverpool, gingen we in gesprek over de ontwikkeling van een trainingstraject.

Theater als middel
’s Avonds werd een research-evenement bezocht waarbij de gehele faculteit Applied Theatre aanwezig was. Hier werden twee speciale edities van het wetenschappelijk tijdschrift The Contemporary Theatre Review gepresenteerd, over hoe theater wordt ingezet bijvoorbeeld tijdens de verkiezingstijd of door activisten in vormen van protest. Na de presentatie was er tijd om de mensen op de faculteit beter te leren kennen. Zo vond een ontmoeting plaats met Liekes oud-supervisors Dr. Jenny Hughes en Dr. Allison Jeffers, die les geven op de faculteit en tevens onderzoek doen naar o.a. theater met vluchtelingen en theater en armoede.

Luminate Schotland
Op vrijdag werd het Luminate Festival of Creative Ageing in Edinburgh in Schotland bezocht. Tijdens Luminate wordt een maand lang in heel Schotland cultuurparticipatie voor en door ouderen onder de aandacht gebracht. We ontmoetten Anne Gallacher, directrice van het festival, in hartje Edinburgh. Samen met haar bekeken we een voorstelling van een dansgroep van oudere dames en Thingummybub van Lung Ha Theatre. Deze laatste voorstelling werd gespeeld door acteurs met een geestelijke of lichamelijke beperking en ging over een dementerende man die ‘iets’ zocht, maar niemand wist wat. De acteurs hadden zes weken full-time gerepeteerd, zoals professionals dat ook zouden doen, en brachten een voorstelling van hoogstaande kwaliteit.

Impuls aan creatieve initiatieven
Met Anne Gallacher hadden we een gesprek over de missie van het festival: zo veel mogelijk mensen in contact brengen en houden met kunst en cultuur. Iedereen heeft hier recht op, volgens Anne, maar vooral voor ouderen in de meer afgelegen dorpen van Schotland is dit niet altijd mogelijk. Het festival geeft financiële ondersteuning aan bepaalde projecten, maar is vooral een platform voor publiciteit en een manier voor deelnemers om serieus genomen te worden. Wat Anne hoopt te bereiken met Luminate is dat het een impuls geeft aan culturele initiatieven voor en door ouderen, niet alleen tijdens de maand van het festival, maar gedurende het hele jaar.

Al met al een geslaagd bezoek. Wordt vervolgd!

Lees meer Nieuws