Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Theater Veder gaf onze ambassadeur Foppe de Haan een interactieve lezing over inspirerend coachen. Hij keert terug met een tweede lezing op 24 november 2015 in het kantoor van Veder. Aanmelden kan via deze link. Hierna kunt u een verslag lezen van zijn lezing op 1 oktober j.l.

Naar aanleiding van een aantal vragen uit het publiek vertelde Foppe over zijn loopbaan van gymleraar tot voetbalcoach van het nationale jeugdteam. Wat maakt iemand tot een inspirerend coach? Hoe motiveer je je spelers om het beste uit zichzelf te halen? En hoe heeft hij het voor elkaar gespeeld om jongens met totaal verschillende culturele achtergronden en nationaliteiten tot een kampioensteam te smeden?

Gewoon normaal doen
Over het werken met jonge jongens van verschillende landen en culturen in Jong Oranje kan Foppe geanimeerd vertellen: “Toen kwam er een die miljoenen verdiende in Engeland, hij huurde de duurste auto die er was op Schiphol. Negentien jaar en hij was nog te beroerd om een handtekening uit te delen. Ik dacht: daar moet ik wat aan doen. De ander kwam sjokkend met zijn rolkoffertje het veld op lopen. Ik dacht: daar moet ik ook wat aan doen.” Toch schreef hij geschiedenis en werd Jong Oranje onder zijn leiding kampioen in 2006. “Tja,” aldus Foppe, “toen belde het ministerie om te zien hoe ik dat deed met al die jongens uit verschillende landen.” Conclusie? “Ach, je doet gewoon normaal tegen ze.”

Oprecht aandacht
Normaal doen dus, “en aandacht, aandacht, aandacht!” Zo vertelt Foppe van een Roemeense speler die, nadat hij hem uit Roemenië naar Heerenveen had gehaald, niet zo goed speelde als verwacht. Foppe en zijn vrouw besloten om eens bij de jongen thuis langs te gaan. “Bleek dat hij nog niet wist hoe je de vuilnis buiten moest zetten in Nederland. En het huisje zag er ook niet uit; nauwelijks meubels.” Dus liet hij hem zien waar hij zijn vuilnis kwijt kon, “en met mijn vrouw kocht ik een paar schemerlampen en een bed voor hem.” Vanaf dat momen voetbalde de jongen goed, omdat hij in de gaten had dat de coach oprecht aandacht voor hem had.

Het belang van complimenten
Plezier in het spel en trots zijn op wat je bereikt is volgens Foppe ook heel belangrijk. De beste coaches geven per training tenminste vijf complimenten. “Van een complimentje krijg je geen blessure”, is één van zijn beroemde uitspraken. “Maar,” zo zegt Foppe, “dat heb ik niet zelf bedacht, hoor! Een docent zei dat ooit tegen me tijdens mijn opleiding.” Dat positief zijn en complimenten geven zo belangrijk is, ondervond hij zelf in een moment samen met zijn schoonmoeder. Als Foppe op bezoek komt in het verzorgingshuis waar ze woont is dat geweldig, want hij is “die trainer”. Toen ze op een dag zat te huilen, besloot hij een boekje met levensverhalen van haar familie voor te lezen. Ze kwam helemaal tot leven. “Dat was voor mij een enorm compliment van haar; echt fantastisch.”

Groter worden door de ander
Kort vertelde Foppe nog over waarom hij ambassadeur voor Theater Veder geworden is. “Wat Veder doet is door theater, muziek en poëzie de mensen ook een beetje aandacht en plezier geven. Dat vind ik heel mooi.” Want, zo zegt Foppe, je bent nooit alleen gelukkig. Zo is dat ook met voetbal: “Je kunt alleen maar groter worden door de ander.”

Volgende lezingen
Foppe de Haan komt terug naar het kantoor van Veder om een tweede lezing te geven op 24 november. Aanmelden kan via deze link. Tevens staan er lezingen op stapel van andere ex-bestuurslid van Veder Selma Sevenhuijsen, auteur van o.a. Koninging van het Vaticaan en De glimlach van de sirene op 17 december 2015. Aanmelden kan via deze link. Andere data zullen nog worden gepubliceerd in onze agenda.